nartentinekewestaustralie.reismee.nl

Karijini park

Goede vrijdag 14 april 2017 Karijini National Park, Pilbara

Het was zowaar lekker koel vannacht… Alweer vroeg op. Ontbijtje in de rising sun. We brengen de sleutel terug en omdat er bij de receptie goede wifi is zet ik meteen even verslag nr.5 op reismee. Lekker buiten aan een picknicktafel. Nadat we weer een keer hebben volgetankt verlaten we Paraburdoo. Na 70 km, nog voor Tom Price, is de afslag naar het park. Weer 43 km verder is de west ingang van het park. De afstanden ook binnen het park zijn aanzienlijk. Om 12.00 uur zijn we op de parking bij de Joffre waterval. We lunchen eerst en gaan dan een kijkje nemen. Schitterend zicht van boven af op de kloof en de waterval. Dan na 5 km gravelroad nog een kloof : Knox Gorge….. adembenemend. We zien mensen helemaal beneden door de kloof langs de rivier lopen. We zitten hier echt op de rode aarde en in het rode stof natuurlijk. Vanaf een gravelroad komend is de linkerkant steeds kilometerslang roodgekleurd. We gaan terug naar de doorgaande weg en rijden dan de oost ingang in. Ook hier is nog van alles te zien. We willen overnachten op campground Dales maar al gauw staat er ter hoogte van het bezoekerscentrum een bord dat de camping VOL is. Gelukkig is er een zgn. “ overflow” . Vlakbij op een grote parking We kijken even rond in het visitor centre en gaan dan een plekje op de parking zoeken. Weliswaar nog maar half 4 maar we willen voorkomen dat het hier straks ook vol is. We vinden een plekje onder een flinke eucalyptus en installeren ons. Terwijl ik dit verslagje typ stroomt het langzaam aan vol. Campers, klein en groot, caravans en vouwwagens en tenten pakken uit en installeren zich alsof ze hier een week blijven. Maximaal is 24 uur toegestaan. Om 10.00 uur morgen moet iedereen weer vertrokken zijn. Even een snel potje koken en dan buiten in het stikke donker genieten van de schitterende sterrenhemel, die Nart natuurlijk probeert te fotograferen. We liggen er vroeg in en het koelt lekker af…..


Zaterdag 15 april 2017…. Rood …roder….roodst

Meteen als de zon op is zijn we er al uit (5.58 uur.). Alles om ons heen is rood gekleurd….tenten, campers, schoenen, de vloer van de camper enz…We willen een langere wandeling maken, zo vroeg mogelijk en om 7.50 uur zijn we bij de parking van Circular Pool. Hier begint een wandeling, moeilijkheidscategorie 2, boven langs de imponerende Daleskloof af naar Fortescue falls en Fernpool. Wandelschoenen aan, waterflessen mee en hoeden op. Ik heb geen zin in gesmeer met zonnebrandcrème dus trek ik een lange broek aan en een bloes met lange mouw. Het is een prachtige route en veel vast te leggen: hagedissen, vogels, sprinkhanen en natuurlijk de spectaculaire uitzichten over de kloof. Eucalyptusbomen met witte stammen komen uit de bloedrode rotsen met daaronder bleekgroen stekelgras. Bij het eindpunt van de wandeling is een uitzichtpunt en gaat er een trap omlaag naar de Fortescue waterval. Dat laten we niet schieten natuurlijk. Het is er best druk en beneden in de poel, onderaan de waterval, zijn er al diverse mensen aan het zwemmen of liggen op de rotsen in de zon. We zien een infobord met een verwijzing naar de Fernpool, een heilige plaats voor de Aboriginals. Er wordt gevraagd met respect de plaats te bezoeken. Een mystiek pad met bomen die om de rotsen groeien (het doet ons denken aan Ankor Wat) leidt er naar toe. Het ligt helemaal ingesloten door hoge rotswanden. Enkele mensen zijn er aan het zwemmen. Onze aandacht wordt getrokken door een paar fotografen die naar de grond wijzen. Daar kruipt een slang tussen het gebladerte…. Lang ong. 75 cm, dun en zwart…Thuis maar opzoeken welke het is. We klimmen de 298 traptreden weer op en lopen via de weg terug naar de parkeerplaats. Om 10.15 uur rijden we nog even terug naar het bezoekerscentrum, waar wifi is, om het vervolg van de reis (aflevering 6) op reismee te zetten. De foto’s komen wat rommelig door elkaar over. Geen idee waar dat aan ligt. Dan verlaten we het park in oostelijke richting naar de Great Northern HWY en dan naar het zuiden naar Newman (160 km). Onderweg maken we nog een lunchstop. Het landschap is nog steeds afwisselend, heuvelachtig en rood. In de buurt van Newman zien we de enorme ijzermijnen. Na tanken en boodschappen bij Woolworths zoeken we de camping op, net buiten het centrum. Wat ons opvalt is dat er veel Aboriginals te zien zijn. Als we zijn geïnstalleerd gaan we eerst poetsen. Overal zit rood stof op. Aan de auto’s en campers die nog binnen rijden op het terrein kun je meteen zien wie er uit Karijini park komen. Her en der staan borden die erop wijzen dat als je een slang ontdekt je dit onmiddellijk moet melden zodat een expert erbij gehaald kan worden. Verder krioelt het er van de mieren, maar daar hebben wij geen last van in de camper. We slapen zoals steeds prima!


Reacties

Reacties

Ans

Lijkt een beetje op Rousilon in de Provence ????

Tet

Weer met veel belangstelling jullie belevenissen gelezen, prachtige foto's.
Wat een heel andere natuur! Meebeleven kan, maar dat moet je met eigen ogen zien!!!

Josephine

Weer een mooi verslag! Ik vind het heel leuk jullie te volgen!

Piet

Echt zo'n verhaal dat je zo onwezenlijk voorkomt omdat het beschrevene zo weinig herkenbaar is voor een Noord-Nederlandse lezer. Maar daarom juist zo boeiend. Overigens...al dat klimmen...brbrbr!
Goeie reis verder

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!